Patentrådgivning till ett MedTech-företag inom cancerbehandling

"Med kreativ fantasi förverkligas våra drömmar. Detta gäller även för IP-rättigheter, och samarbetet med Mathias och Groth & Co är som alltid roligt och lärorikt." /Stig Ollmar, grundare av SciBase"
DATUM
mar 2018
KUND
SciBase AB
BRANSCH
MedTech
WORKFLOW

Patent
Internationellt
Undersökningar
Due Diligence
Transaktioner

Services

Ett banbrytande MedTech-företag inom cancerdiagnostik

SciBase AB är ett svenskt medicinteknikbolag som har utvecklat ett unikt instrument för tidig upptäckt av malignt melanom (hudcancer), vilket avsevärt ökar sjukvårdens möjligheter att upptäcka och övervaka hudvävnadsförändringar.

Hudcancer är den vanligaste och en av de snabbast växande formerna av cancer i världen. Malignt melanom är den farligaste formen av hudcancer – med hög dödlighet om den inte upptäcks i tid. Årligen utförs cirka 50-60 miljoner undersökningar för malignt melanom, varav 5-6 miljoner leder till operation. Av dessa visar det sig senare att 93-97 procent var godartade. Med SciBase:s diagnostiska instrument kan antalet onödiga ingrepp reduceras med upp till 40 procent.

Mer än 20 års forskning vid Karolinska Institutet

SciBase:s metod är baserad på en teknik som heter Elektrisk Impedansspektroskopi (EIS). Metoden använder sig av de olika elektriska egenskaperna i mänsklig vävnad för att kategorisera cellstrukturer och på så sätt upptäcka elakartade tumörer. Metoden är resultatet av mer än 20 år av klinisk forskning vid Karolinska Institutet. Genom en krokig väg, kantad av både teoretisk filosofi, tillämpad fysik och sensorisk teknik, la Stig Ollmar (forskare och grundare av SciBase) och hans forskarkollegor grunden för SciBase:s metod i början av 1990-talet. Ytterligare forskning genomfördes som resulterade i stora förbättringar, vilket ledde till att SciBase grundades 1998. Sedan dess har ytterligare forskning, en pilotstudie, och ett antal kliniska studier förbättrat och bevisat fördelarna med denna metod.

En stark och global IP-portfölj

Mathias Loqvist, Managing Partner och chef för patentavdelningen på Groth & Co, har arbetat med SciBase sedan 2002. Genom ett nära samarbete har vi assisterat SciBase med alltifrån att skriva och fullfölja patentansökningar till strategisk patentrådgivning i samband med både börsintroduktion och Due Diligence inför investeringar. Vårt arbete har resulterat i en global och omfattande patentportfölj. Vi hanterar också SciBase varumärken över hela världen och samordnar allt arbete globalt som deras huvudsakliga immaterialrättsrådgivare.

Förbättrad sjukvård för patienter över hela världen

Tre omfattande kliniska studier, med utmärkta kliniska resultat, har hittills utförts avseende SciBase:s metod. En framgångsrik pivotal studie slutfördes 2012. I denna studie ingick 1.951 patienter med totalt 2.416 sjukliga hudförändringar från totalt 22 platser i Europa och USA.

SciBase är idag ett börsnoterat företag med en produkt på marknaden som är godkänd för försäljning i Europa, Australien och USA.

KONTAKTPERSON(ER)

Fler case

Anonym

Bemöta ett varningsbrev genom att ogiltigförklara motpartens patent

HarpAd AB

IP-strategi till startup utifrån Vinnovas IP-check