Köp av .COM-domän efter namnbyte av IT-bolag

"Domännamnen under de mest relevanta toppdomänerna var upptagna"
DATUM
aug 2018
KUND
Iver AB
BRANSCH
IT
WORKFLOW

Namnskapande
Domännamn
Undersökningar
Varumärke

Services

Iver är EQT’s nya stora IT-bolag

Företagets ursprung finns i sammanslagningen av IT-bolagen Candidator och DGC. Tillsammans har de, med riskkapitalbolaget EQT som ägare, vuxit och förvärvat företagen Solid Park, Exeo och Ismotec. Dessa fem bolag kom med vår hjälp att heta Iver. Det nya företaget utvecklar och levererar tjänster inom IT-drift, högsäkerhetslösningar och applikationsutveckling. Redan från start omsatte Iver drygt 1,5 miljarder SEK och hade cirka 900 medarbetare i Sverige och Norge.

Skriptor Zigila skapade namnet Iver

Vårt arbete inleddes med att vårt systerföretag, namnskaparna Skriptor Zigila, tog fram vad som senare skulle bli företagets nya namn. Skriptor Zigilas arbete följde deras etablerade och strategiska process, vilket mynnade ut i ett förslag där Iver blev kundens favoritnamn. Men med just det namnet fanns det tyvärr ett problem – domännamnen under de mest relevanta toppdomänerna var upptagna.

Vi köpte loss de viktiga domännamnen och registrerade varumärket

De två viktigaste domännamnen för kunden var iver.com och iver.se. Då båda domännamnen var upptagna lokaliserade vi ägarna och inledde förhandlingar om att köpa loss dem. Vi lyckades med förhandlingarna och kunde sedan köpa loss och föra över domännamnen till kunden. Samtidigt registrerade vi också domännamnen iver.no och iver.fi.

Vi utförde också förundersökningar för att bedöma chansen att namnet skulle kunna registreras som varumärke på relevanta marknader. Våra undersökningar innefattade EU, inklusive alla 28 medlemsländer, samt Norge. Resultatet skickades till kunden i en skriftlig rapport som innehöll vår bedömning av varumärkets registrerbarhet samt rekommendationer kring nästa steg i processen.

Efter att vi säkrat domännamnen och levererat rapporten vågade kunden välja sitt favoritnamn och döpte företaget till Iver. Därefter utformade vi och lämnade vi in varumärkesansökningar i EU och Norge.

Ivers VD är väldigt nöjd

– Det är rätt sällan man hittar ett så pass kort och slagkraftigt namn och som dessutom funkar bra på alla fyra nordiska språk. Det har varit en jättelång process med över 600 namn, men till slut kände sig alla väldigt nöjda, säger Ivers VD, Åsa Arvidsson, till Computer Sweden.

Namnbytet till Iver skedde officiellt den 23 maj 2019 och omfattade de tidigare namnen Candidator, DGC, Solid Park, Exeo och Ismotec, som alla fasades ut under en övergångsperiod.

KONTAKTPERSON(ER)

Magnus Henning

Partner
Attorney at Law
Authorised Patent Attorney (SE)

Carl Wendt

Partner
Deputy Head of Legal and Trademark Dept.
European Trademark and Design Attorney

Fler case

Airinum AB

Immaterialrättsstrategi för global startup

Brand Machine Europe AB och Northug AS

Varumärken och designskydd för Northug