SVERIGE
January 19, 2024

Skydda ditt varumärke: Fem enkla och effektiva tips

Publicerad i VD-tidningens nyhetsbrev 2024-01-18

Att skydda sitt varumärke är ett måste för alla företag, oavsett storlek. Ett varumärke är inte bara ett företagsnamn eller en logotyp; det är företagets identitet och rykte i konsumenternas ögon.

-För ett företag som aktivt utvecklar och vårdar sitt varumärke, är ofta en ökad tillväxt, lönsamhet och utveckling resultatet, säger
Carolin Sundkvist, VD för immaterialrättsbyrån Groth & Co.

Det viktigt att vårda varumärkets värde och goda namn. Många gånger ligger ett företags värde i just varumärket. IKEA:s varumärke, Sveriges idag högst värderade varumärke, är idag beräknat till cirka 167 miljarder svenska kronor.

-Stockholms Auktionsverk såldes för ett antal år sedan till Laurits.com. Året innan det såldes hade Stockholms Auktionsverk ett rörelseresultat på ca 7 mkr men såldes för 150 mkr. Detta är ett exempel på hur ett varumärke kan vara högre värderat än själva företagets resultat, berättar Carolin Sundkvist. Sedan maj 2021 ägs Stockholms Auktionsverk av Auctionet.

För att skydda ditt varumärke och behålla det starkt och representativt för ditt företag bör du följa dessa steg.

Registrera varumärket: Börja med att registrera ditt varumärke. Det ger dig rätt att använda och skydda ditt varumärkesnamn och logotyp. När varumärket har registrerats har du försäkrat dig om att ditt företag har fått ensamrätt att använda det för sina varor och tjänster. I Sverige sker registreringen hos PRV (Patent- och registreringsverket).

Håll koll på marknaden: Efter att du har registrerat varumärket, se till att ingen annan använder ett liknande namn eller logotyp.

Lär dig om dina rättigheter: Förstå vilka rättigheter du har med ditt varumärke. Det är också viktigt att veta var i världen ditt varumärke är skyddat och vilka produkter eller tjänster det gäller.

Var synlig online: Idag är det viktigt att säkra relevanta domännamn och vara aktiv på sociala medier. Det hjälper till att folk inte blandar ihop ditt varumärke med andra och bygger samtidigt upp ett starkt digitalt varumärke på nätet.

Ta juridisk hjälp: Det är bra att prata med en jurist som är specialiserad på varumärkesrätt. De kan ge dig råd om hur du bäst skyddar ditt varumärke och kan hantera eventuella rättsliga tvister.

-Fokusera på att vårda varumärket genom att aktivt arbeta med att bevara och förbättra företagets profil. Det gör man genom att skapa en genomtänkt plan för att skydda företagets namn och logotyp från att bli felaktigt använda. Förstå också vilka aspekter av varumärket som är unika och värdefulla och hur länge ni kan skydda dessa delar. Dessutom bör det finnas en plan ifall någon försöker använda varumärket utan er tillåtelse. Att anlita juridiska experter kan vara en avgörande faktor i detta sammanhang, avslutar Carolin Sundkvist.

KONTAKTA OSS

Världen & Vi

Stockholm

Huvudkontor

Groth & Co KB
Box 6107
102 32 STOCKHOLM

Besöksadress:
Fleminggatan 20, 112 26 Stockholm
SVERIGE
Telefon: +46 8 729 91 00
E-post: info@groth.eu
Fax: +46 8 31 67 67
Visa på karta

Alicante

Groth & Co KB
Avda. De Aguilera 19-1 B
ES-03007 ALICANTE
SPANIEN
Telefon: +34 96 592 04 55
E-post: info@groth.eu
Fax: +34 96 592 05 03
Visa på karta

München

Groth GmbH
P.O. Box 86 06 29
DE-81633 MÜNCHEN
TYSKLAND

Besöksadress:
Richard-Strauss-Str. 69, 81679 München
Telefon: +49 89 982 952 63
E-post: info@groth.eu
Fax: +49 89 982 952 65
Visa på karta

Zhongshan

Groth & Co KB
ZS Office, 23rd floor,
Lihe Commercial Center
No 16, Zhongshan 3rd Road
ZHONGSHAN, Guangdong Province
CHINA

E-post: info@groth.eu
Visa på karta