SVERIGE
January 12, 2024

Karin Crafoord kommenterar uppmärksammad dom i DI

Groth & Co:s jurist Karin Crafoord har intervjuats i DI angående tvisten mellan Småspararguiden och Svensk Värdepappersservice. Karin Crafoord anser att det bör vara möjligt att ägna sig åt både opinionsbildande/granskande verksamhet och rådgivning samtidigt, förutsatt att verksamheterna hålls isär så att den granskande verksamhetens syfte är att vara opinionsbildande och inte att smutskasta konkurrenter. Hon har studerat rättsliga handlingar angående tvisten mellan de båda parterna och drar slutsatsen att Småspararguiden troligen inte kommer att frias helt från otillbörlig marknadsföring vid den slutgiltiga domen.

Det var den 8 januari som DI kunde rapportera om att Småspararguiden vunnit en delseger mot Svensk Värdepappersservice i form av att Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt i ett interimistiskt beslut strax före julafton gått på Småspararguidens linje.

DI ställer frågan till Karin Crafoord om det ändå kan vara så att Småspararguiden kringgår marknadsföringslagen genom att dela upp Småspararguiden i olika bolag.

”Det beror väl lite på hur det gått till i praktiken. Generellt tycker jag inte att man kringgår marknadsföringslagen bara för att man särskiljer olika verksamheter i olika bolag. Det måste ju finnas en chans att bedriva opinionsbildande granskning med stöd i yttrandefriheten i ett bolag samtidigt som man erbjuder kommersiella tjänster inom samma område som man granskar i ett annat, förutsatt att man håller isär verksamheterna och respekterar marknadsföringslagens regler om förbud mot bl. a misskrediterande marknadsföring”, svarar Karin Crafoord.

Utifrån Patent- och marknadsdomstolens interimistiska beslut undrar DI vad Karin Crafoord tror att utgången blir när domen väl faller. Karin Crafoord menar att hon anser domstolens beslut ändå är att betrakta som en preliminär bedömning av hur den slutgiltiga domen kommer att se ut.

Angående inlägget där domstolen fann påståenden som utgjorde otillbörlig marknadsföring och där det inte meddelades något interimistiskt beslut beror det på, enligt Karin Crafoord, att domstolen inte ansåg att det fanns risk för fortsatta överträdelser på grund av ändrade förhållanden och därmed inget behov av ett interimistiskt förbud (den rådgivande verksamheten fanns inte kvar i Småspararguiden utan hade sålts till annat bolag och hänvisningarna till den rådgivande verksamheten som tidigare hade funnits i inlägget hade tagits bort). Dock menar Karin Crafoord att den biten troligen inte kommer att ändra bedömningen av att vissa påståenden i inlägget utgjorde otillbörlig marknadsföring.

”Så vad gäller den punkten kommer nog inte Småspararguiden att frias helt i den slutliga domen”, säger Karin Crafoord.

Om du har Dagens Industri kan du läsa hela artikeln här: https://pensionerochformaner.di.se/varumarkesjuristen-tror-inte-att-smaspararguiden-kommer-att-frias-helt/

KONTAKTA OSS

Världen & Vi

Stockholm

Huvudkontor

Groth & Co KB
Box 6107
102 32 STOCKHOLM

Besöksadress:
Fleminggatan 20, 112 26 Stockholm
SVERIGE
Telefon: +46 8 729 91 00
E-post: info@groth.eu
Fax: +46 8 31 67 67
Visa på karta

Alicante

Groth & Co KB
Avda. De Aguilera 19-1 B
ES-03007 ALICANTE
SPANIEN
Telefon: +34 96 592 04 55
E-post: info@groth.eu
Fax: +34 96 592 05 03
Visa på karta

München

Groth GmbH
P.O. Box 86 06 29
DE-81633 MÜNCHEN
TYSKLAND

Besöksadress:
Richard-Strauss-Str. 69, 81679 München
Telefon: +49 89 982 952 63
E-post: info@groth.eu
Fax: +49 89 982 952 65
Visa på karta

Zhongshan

Groth & Co KB
ZS Office, 23rd floor,
Lihe Commercial Center
No 16, Zhongshan 3rd Road
ZHONGSHAN, Guangdong Province
CHINA

E-post: info@groth.eu
Visa på karta