SVERIGE
July 6, 2023

Designskydd - en strategisk överblick

John Carlund

Patent Associate

Designskydd, även kallat mönsterskydd, kan vara en värdedrivande investering oberoende av om du driver ett tjänsteföretag eller ett produktföretag, eller om din verksamhet befinner sig inom textilindustrin eller Internet of Things (IoT). Nyckeln ligger inte i vilken bransch du verkar i, utan i hur unik och inkomstgenererande din design är. Om en produkt, hemsida eller app har en design som är unik och bidrar till ökade intäkter för företaget, antingen genom att stimulera försäljning eller möjliggöra prissättning av premiumprodukter, då är designskydd en kraftfull investering.

Vad är designskydd?

Designskydd, mönsterskydd, eller ”design patent” som det kallas i USA, refererar till en immateriell rättighet som skyddar utseende. Detta kan omfatta allt från detaljer eller utformning i produktdesigner, eller egenskaper hos ett användargränssnitt så som ikoner, layout, animationer och övergångar. Genom designskydd kan företag säkerställa att deras produkters unika utseende förblir unikt. För att erhålla designskydd behöver din design vara ny och ha individuell karaktär, vilket betyder att den bör skilja sig från tidigare kända designer. Dessutom måste företaget söka designskydd inom 12 månader från det att designen först blev offentlig.

Designskydd eller patent?

Beslutet mellan designskydd och patent är inte nödvändigtvis ett "antingen eller"-scenario. Ett patent skyddar tekniska innovationer, medan designskydd skyddar utseende. I det fallet en produkt besitter både teknisk innovation och unik design kan det vara lämpligt att kombinera både patent och designskydd för att erhålla ett så omfattande skydd som möjligt.

När skall man söka designskydd?

Även om designskydd är väsentligt billigare än till exempel patent, är det inte en handling som ska utföras “bara för att”. För att göra ett affärsstrategiskt grundat beslut rekommenderar vi att identifiera och skydda de element som verkligen skapar värde för ditt företag.

För att identifiera element som skapar värde kan ett första steg vara att fråga sig själv: Vilken roll spelar designen för försäljningen av min produkt eller tjänst? Om designen tillåter ditt företag att sälja produkten till ett högre pris, eller om det ökar dess attraktivitet på marknaden, då kan det definitivt vara värt att skydda designen.

En annan viktig aspekt att överväga är investeringen som har lagts ner på designen, både i form av utveckling och marknadsföring. Om du har investerat betydande tid, energi och pengar i att utforma och marknadsföra din design, då kan ett designskydd ge ett viktigt skydd för denna investering. Det hjälper till att säkerställa att dina ansträngningar och resurser inte utnyttjas av konkurrenter.

Att söka designskydd kan vara ett kraftfullt steg mot att säkerställa din produkt eller tjänsts unika plats på marknaden. Men, som med alla affärsbeslut, det viktiga är att väga fördelarna mot kostnaderna, och att fatta ett välgrundat beslut som stöder din övergripande affärsstrategi. Och oavsett var du landar i denna fråga, kan Groth & Co ge vägledning och stöd genom hela processen.

BOKA MöTe med oss idag
KONTAKTA OSS

Världen & Vi

Stockholm

Huvudkontor

Groth & Co KB
Box 6107
102 32 STOCKHOLM

Besöksadress:
Fleminggatan 20, 112 26 Stockholm
SVERIGE
Telefon: +46 8 729 91 00
E-post: info@groth.eu
Fax: +46 8 31 67 67
Visa på karta

Alicante

Groth & Co KB
Avda. De Aguilera 19-1 B
ES-03007 ALICANTE
SPANIEN
Telefon: +34 96 592 04 55
E-post: info@groth.eu
Fax: +34 96 592 05 03
Visa på karta

München

Groth GmbH
P.O. Box 86 06 29
DE-81633 MÜNCHEN
TYSKLAND

Besöksadress:
Richard-Strauss-Str. 69, 81679 München
Telefon: +49 89 982 952 63
E-post: info@groth.eu
Fax: +49 89 982 952 65
Visa på karta

Zhongshan

Groth & Co KB
ZS Office, 23rd floor,
Lihe Commercial Center
No 16, Zhongshan 3rd Road
ZHONGSHAN, Guangdong Province
CHINA

E-post: info@groth.eu
Visa på karta